Geschiedenis CC Giegeldonk

Giegeldonk bijt op z'n eerste houtjeAl in 1980 was er een groep mensen die met elkaar afspraken dat ze voor alle mensen, jongens en meisjes, jong en oud, elk jaar het carnaval in De Haagse Beemden zouden organiseren. CC Giegeldonk (CC = carnavalsclub) werd een stichting op 17 september 1982 maar het jaar 1980 wordt door de stichting gezien als het oprichtingsjaar. Natuurlijk is er vanaf die datum best veel veranderd, zoals er ook steeds andere mensen het carnaval hebben georganiseerd.

 

1. Het begin van de Haagse Beemden en het carnaval.

Het was ergens in 1977 toen in de Haagse Beemden de eerste huizen werden gebouwd. Dat was in de wijk Hazenberg, het dichtst bij het grote kruispunt aan de Noordelijke Rondweg. Er waren nog geen wegen, enkel een breed zandpad dat vanaf het gebouw van Dagblad De Stem naar de huizen liep. Wel was er, in de beemden in die buurt, de kapel Gageldonk en de landgoederen van het Hooghuys. Ook her en der verspreid waren er verschillende boerderijen.

Lees meer: Geschiedenis CC Giegeldonk

Geschiedenis van het Carnavalsklokje

Het is begin 13e eeuw als Hugo van Gageldonk samen met zijn Ridders zijn blyde inkomste maakt in de Heerlijkheid Gageldonk  en zijn intrek neemt in het Huys van Gageldonck . Het Huys van Gageldonck  is een perfecte locatie voor Ridder Hugo om, eenmaal teruggekeerd van succesvolle veldslagen samen met zijn kornuiten tot in de kleine uurtjes uitgebreid feest te vieren. Het drankgelag en de feestelijke muziek gespeeld door de plaatselijke troubadour is tot in de wijde omtrek te horen.

Lees meer: Geschiedenis van het Carnavalsklokje

Geschiedenis Carnaval Algemeen

Carnaval is van oorsprong een Heidens feest welke word gevierd rond de jaarwisseling. In de oude kalender was dit rond de lente waarbij Januari en Februari de 11de en 12de maand waren van het jaar. Deze kalender was gekoppeld aan de jaargetijden waardoor de maanden anders vielen dan wij nu gewend zijn.

De Jaarwisseling stond bekend als een nieuwjaars- en vruchtbaarheidsfeest. Door de andere telling van de maanden begon het nieuwe jaar in Maart met nieuw en ontluikend leven. De zon begon weer meer te schijnen, het land kon weer worden verbouwt en de voorouders werden hier vereerd.

Lees meer: Geschiedenis Carnaval Algemeen

CC Giegeldonk is ingeschreven in het handelsregister te Breda onder KvK nr 41103656.  Bankrelatie Rabobank NL07 RABO 031.44.72.959