Vishandel de Ruijter bestaat sinds 1890. Familie de Ruijter waren echte ondernemers. Zowel in vis als in de groente. De grote oprichter was Lansje de Ruijter uit Breda. Die is in 1890 begonnen met straathandel en venten. Later heeft zijn zoon Piet de Ruijter het overgenomen van zijn vader. En begon de eerste viswinkel in Breda. Echter had Piet zeven kinderen die ook de handel in gingen. Drie kinderen van Piet gingen de groente handel in, dit in de regio Tilburg. Een zoon Bonnie ging in Bergen op Zoom knakworsten verkopen en kreeg de bijnaam ‘de man van de knakworsten’. en twee zonen hebben zich destijds in Breda gevestigd. 

Nats de Ruijter had een viswinkel in de Boschstraat. En onze opa, Broer de Ruijter en zijn vrouw Joke de Ruijter hebben jaren op de hoek van de Haagdijk en Nieuwe Huizen een winkel gehad. Tevens hebben zij veertig jaar lang op de Grote Markt in Breda gestaan. Joke was een bekend gezicht op de Grote Markt. Iedereen kon altijd horen of Joke op de markt was, ze had een bepaald stemgeluid dat iedereen herkende. Broer de Ruijter die lusten graag een borreltje hij vertrok dan ook s’ ochtends vroeg met een volle kar vis en kwam savonds met een lege kar en een lege portemonnee terug want hij stopte bij ieder cafeetje. Hij gaf altijd het paard de schuld omdat het paard bij elke hoek van de straat stopte maar daar zat dus ook heel toevallig een café. Ook de kinderen van Broer en Joke gingen alle vier de vishandel in. Twee gingen naar Roosendaal en twee bleven er in Breda. Onze ouders Piet en Betsie de Ruijter vestigde zich in Breda Noord in de Christiaan Huygensstraat 50 (Edisonplein) achter de school. Ze waren zeer ondernemend en hebben jaren op de bloemencorso in Zundert gestaan. Ook stonden zij op de Kermis in Princenhage, en op de Orangerie in de binnenstad. Piet de Ruijter was een zeer ondernemende man hij was de eerste vishandelaar in Breda met een verkoopwagen. Hiermee stond hij op de vaste staanplaatsen: Dr.Struyckenplein en de weekmarkt in Bavel. Hij was ook degene die de oude vismarkt aan de haven heropende. 

Inmiddels zijn wij Karel en Jolanda de Ruijter de vijfde generatie die het familiebedrijf voortzetten, en een begrip in Breda en omstreken zijn. 1 April 1990 hebben wij de verkoop wagen overgenomen met de staanplaatsen van onze ouders. Wij brengen dit vak met veel liefde en plezier en enthousiasme over op onze klanten. Vijfmaal op rij zijn wij uitgenodigd op de grootste haringpartij van Nederland op Kasteel Nijenrode. Waar wij Breda en Noord-Brabant vertegenwoordigd hebben. Een keer Nationaal kampioen en twee keer wisten wij de tweede plaats te behalen. Onder de negenhonderd gasten bevonden zich velen bekende Nederlanders en ambassadeurs, leden van Het Koninklijk Huis en hun raadsleden van de eerste en tweede kamer. 

 

Kijk ook eens op onze website!