Geschiedenis CC Giegeldonk

Hoe het allemaal begon


motto-1982

Er was eens, nog niet zo lang geleden…

In 1980 waren er een aantal bewoners van de Haagse Beemden welke met elkaar afspraken dat ze voor alle mensen, jongens en meisjes, jong en oud, elk jaar het carnaval in De Haagse Beemden zouden organiseren. CC Giegeldonk (CC = carnavalsclub) zag als stichting het daglicht op 17 september 1982, maar het jaar 1980 wordt door de stichting gezien als het oprichtingsjaar. Er is vanaf die datum best veel veranderd – niet alleen uit organisatorisch oogpunt – maar de solide basis blijft bestaan.

 

Het begin van de Haagse Beemden en het carnaval.

Het was in 1977 toen in de Haagse Beemden de eerste huizen werden gebouwd in de wijk Hazenberg (de wijk het dichtst bij het grote kruispunt aan de Noordelijke Rondweg). Er waren nog geen wegen. Enkel een breed zandpad dat vanaf het (toen nog) gebouw van Dagblad De Stem naar de huizen liep, verbond de Haagse Beemden met de overige delen van Breda. In de buurt van de wijk Hazenberg, verscholen in de beemden, lag de kapel van Gageldonk en de landgoederen van het Hooghuys. Verder waren er – her en der verspreid – enkele boerderijen in het verder polderrijke landschap. Niet wetende dat de Haagse Beemden, amper 30 jaar later, de grootste wijk van Breda zou worden!

In februari 1978 trokken de eerste bewoners van de Haagse Beemden in een van de – in totaal 123 gebouwde huizen –  in De Hazenberg. Omdat de gemeente Breda toen al vermoedde dat er zeker 30.000 mensen in de Haagse Beemden zouden gaan wonen, dacht men ook al aan scholen, sportclubs en gemeenschapshuizen. Op 1 augustus 1978 richtte men onder de naam: R.K. Basisschool Haagse Beemden, de eerste school op. Deze school in nu beter bekend als Katholieke Basisschool De Werft. De school bestond oorspronkelijk uit een gebouwtje met 4 noodlokalen. Niet op de plek waar de Werft nu staat, maar precies op de plek waar nu Buurthuis Gageldonk staat (voorheen De Beemdentil). Voor de personen welke houden van leuke feitjes: er waren op dat moment 11 kleuters; de hoofdleidster was Jeannette Mommers en er waren 10 kinderen voor de lagere school (6 in de eerste klas (groep 3), 1 in de 2de, 1 in de 3de , 1 in de 4de en 1 in de 5de klas). Het hoofd van de school was Loek Koks, en gezien de grootte van de school, gaf hij zelf onderwijs aan deze 10 kinderen. De wijk groiede echter gestaag en naarmate er meer bewoners kwamen, werden de klassen groter en kwamen er meer leerkrachten.

Loek Koks is zelf een echte carnavalsvierder. Daarom vond hij dat er op school een carnavalsfeest moest komen. Hij bedacht ook nog een naam voor het carnaval op zijn school welke aan de Gageldonkse Weg en naast de Gageldonkse Kapel lag. Tijdens het nadenken over deze naam, hoorde Loek de kinderen buiten lachen en giechelen… Giechelen en Gageldonk… Samen werd dit al snel Giecheldonck! En zo werd in februari 1979 voor het eerst carnaval gevierd. In de vrije uurtjes werd er hard gewerkt om op 23 februari 1979 een echte schooloptocht door de straten te laten trekken, met voorop Giecheltje!! Het jaar daarop, in 1981 was er zelfs nog iemand bij: een bruid…Marie van Merode, en zo groeide het carnaval jaar, na jaar…

In 1981, vond op carnavalsvrijdag het eerste carnavalsbal in Giegeldonk plaats op De Werft. Dit feest bestond uit een optocht door de straten van Giegeldonk, waarbij de school een eigen Jeugdraad van Elf had, maar géén Jeugdprins. Na schooltijd, van half 4 tot een uur of zes, mochten de ouders mee komen carnavallen. En zo ontstond die vrijdagmiddag het carnaval in de Haagse Beemden, genaamd Giegeldonk. Het beeldmerk; de “Giegel” werd ook in deze tijd ontworpen door Lisanne Meyer. Zij tekenede een soort narrenkop als symbool voor het carnaval in Giegeldonk, en dat beeldmerk is nog altijd in gebruik!

De eerste Prins, de eerste Raad van 11 en het eerste motto in 1982.

prins-ad-dn-allereersteDe eerste bewoners van de Haagse Beemden moesten alles nog ontdekken en ontwikkelen. Er was in die tijd nog helemaal niets: geen wegen, geen winkels, geen clubs. Wél een hechte groep mensen uit de Hazenberg die, in samenwerking met de gemeente Breda, allerlei activiteiten voor de bewoners organiseerden met als doel deze activiteiten jaarlijks terug te laten keren. Wel was het doel om hier steeds nieuwe mensen bij te betrekken.

Zodoende werden een sjoelclub, een voetbalclub en een schaakclub opgericht. Wat later kwamen ook de nog steeds bestaande tennis- en tafeltennisvereniging van de grond. Op deze manier werd op 2 september 1982  eveneens de stichting CC Giegeldonk opgericht. Op die elfde van de elfde presenteerde Giegeldonk voor het eerst een Prins Carnaval. Prins Ad de Allereerste luidde zijn naam. Samen met de Prins onthulde Giegeldonk die avond ook zijn eerste Raad van Elf, met allemaal leden van de schaakclub! Giegeldonk organiseerde dat carnavalsjaar (februari 1983) zijn eerste echte carnaval in de wijk. Prins Ad de Allereerste en zijn Raad bezochten op carnavalsvrijdag natuurlijk de Werft, en verder scholen als De Regenboog en de Nuts scholen. Verder stond een bezoek aan Peuterzaal De Ganzewei en ouderenvereniging De Katerdonk op het programma. In die tijd was de Haagse Beemden al aardig aan het groeien. Winkelcentrum De Donk en de Donkenbuurt bestonden al en men was toen bezig met de bouw van de Apenrots.

Op carnavalsvrijdag hield Prins Ad de Allereerste een receptie bij hem thuis. Alle notabelen, zoals de dokter en mijnheer Pastoor, kwamen de Prins feliciteren. Op zaterdag trok de Optocht, toen georganiseerd door het Bimde Brakken Comité (dus niet door CC Giegeldonk) vanaf De Donk door de straten. Het waren vooral kinderen met versierde wagentjes, fietsen en steppen.

Het organiseren van het carnaval kostte ook toen al het nodige geld. Om aan geld te komen maakte Giegeldonk zelf een 20 centimeter lang houtje, met daarop het eerste carnavalsmotto gedrukt, het eerste embleem! “CV Giegeldonck bijt op z’n eerste houtje”, luidde het motto. Er werden 1500 emblemen verkocht! Daarnaast betaalde al bestaande verenigingen € 22,– (toen was dat 50 gulden), waarmee ieder lid van iedere andere vereniging ook gelijk lid was van Giegeldonk. Van dit geld kocht Giegeldonk ergens in een dorp in Noord Holland de eerste elf capes voor de Raad van Elf.

In 1982 werd Giegeldonk ook voor het eerst bezocht door de Prinsen van Breda (Ut Kielegat) en Prinsenbeek (Boemeldonck) de Texas Bar, nu de Asterdhoeve, in de polder aan de Rietdijk.

Belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Giegeldonk.

carnavalswagenHet volgende jaar al opende de Beemdentil haar deuren en vierde Giegeldonk ook daar het carnaval. Het ‘snotpinnekesbal’, het carnaval voor de allerkleinsten, is dat jaar in de Beemdentil ontstaan. In hetzelfde jaar (1983-1984) kreeg Giegeldonk een eigen Hofkapel de ‘Laotbloeiers’. Het was het begin van een carnaval met heel veel levende muziek. Veel ‘carnavalsbands’ kwamen op bezoek in Giegeldonk. Enkel voor de (basisschool)jeugd had men een disco!

Veel van deze gebeurtenissen zijn nog altijd in Giegeldonk met carnaval terug te vinden. Giegeldonk bouwde dus een mooie, grote traditie op. Zo ontstond in 1985 de eerste Bonte Bimde Avond. Een revueavond met alleen maar ‘artiesten’ uit de Haagse Beemden, of die een speciale binding met de Haagse Beemden hadden. Via De Beemdentil, het Kraaienest, de Loper en Bowlingpoint, vindt de Bonte Bimde Avond (de BBA) nog elk jaar plaats in het Kraaienest, één week vóór carnaval. De dag erna, op zondag, is er een speciale voorstelling voor de senioren uit de wijk.

In het carnavalsjaar 1988-1989 reed voor het eerst een eigen Prinsenwagen mee in de Optocht. Zeker aangezien de grootste bouwloods van Carnavalswagens op Giegeldonks grondgebied ligt, heeft CV Wellus in hun laatste jaar als bouwclub een nieuwe Prinsenwagen voor Giegeldonk gebouwd.  Leuke herinneringen aan de eerste jaren van Giegeldonk zijn de Carnavalsmis. Op zondag om 11 over 11 was er in de Betlehemkerk een speciale Mis, met als thema het motto van Giegeldonk. Een Prins en Raad, allemaal leuk verklede mensen en carnavalsmuziek. De Kerk zat bomvol.

Ook enthousiast gingen de kinderen op zaterdag, na de presentatie van de Prins, op zoek naar ‘Het Klokske van Het Hooghuys’. De vinder van het klokje mocht samen met de Prins de klokken van de kerk luidden, ten teken dat het carnaval was begonnen. Een plaatsje naast de Prins op de Prinsenwagen in de Optocht was geweldig!

Zo is er in de geschiedenis nog teveel om op te noemen.

Giegeldonk en het carnaval van nu.

carnavalswagenVeel van deze leuke carnavalstradities, vind je nog altijd terug in het Giegeldonkse Carnaval. De Optocht, op zaterdag, is leuk om te zien en mee te doen. Steeds vanaf de Donk trekt de stoet door de straten van Giegeldonk om te eindigen bij de prijsuitreiking. Ook hier zijn verschillende locaties aangedaan. Eerst De Beemdentil, later naar het Kraaienest, Lot66, en sinds 2016 weer in het Kraaienest.

Een Hofkapel heeft Giegeldonk nog steeds. En wat voor een! In november (jawel, de elfde maand, immers elf is het carnavalsgetal) 1986 werden De Bimde Blaozers opgericht. Een artikeltje in, toen nog De Haagse Beemden Koerier, leverde heel wat muzikanten op. Zij verzamelden zich onder de naam Bimde (Beemden) Blaozers (Blazers). En nu bestaan ze nog steeds. Waar de meeste stichtingen al blij zijn met 1 vaste hofkapel, heeft Giegeldonk er 2. Op carnavalsmaandag zijn De Fiepers de Hofkapel.

De Stichting CC Giegeldonk groeide en omdat een bestuur het niet alleen kan organiseren kwamen er zogenaamde werkgroepen. Elke werkgroep neemt een eigen deel van de organisatie op zich. De Optocht, het Jeugdcarnaval, de Bonte Bimde Avond, het verkopen van emblemen, vlaggen en dassen enzovoorts, zijn er de nog steeds bestaande voorbeelden van.

En ondanks dat Giegeldonk een dorpsplein mist en weinig echte horeca gelegenheden heeft, wordt er op diverse locaties in de wijk met carnaval feesten georganiseerd, Het Kraaienest, sportcafe de Ganzerik, Buurthuis Gageldonk, Tennisvereniging Heksenwiel, de scoutings en op de scholen: voor iedereen is er wel iets te doen: van lampionnenoptocht tot ouderencarnaval, van optocht tot snotpinnekesbal, en uiteraard de carnavalsavonden gevuld met kapellen, want live muziek is en blijft de ruggengraat van Giegeldonk!

CC Giegeldonk is voor carnavalsbegrippen nog een relatief jonge stichting en gewoonten, gebruiken en activiteiten zijn nog volop in ontwikkeling. Zo zijn de digitale wegen bewandeld, is de Jeugdraad weer tot volle bloei gekomen, nemen we deel aan het digitaal Scholenproject welke ieder jaar leerlingen uit alle groepen leert wat carnaval in de Haagse Beemden is, en zijn we onderdeel geworden van de 4 van Breda met ut Kielegat, ’t Aogje en ’t Ginneke! Daarbij hebben we een mooie traditie opgebouwd met de Broeders der Wanorde die – naast hun processie op carnavalszondag – ook de verantwoordelijkheid op zich hebben genomen om op carnavalsdinsdag de Prins in hun klooster op te nemen zodat hij zijn zonden kan overdenken en waar Mis Wijn samen met dun Abt zal bepalen of de gewezen Prins uit het klooster ontslagen zal worden om opnieuw de scepter ter hand te nemen.

optochtDat ze in Giegeldonk goed carnavallen, weten ze overal in Breda en omstreken. Overal waar de Prins van Giegeldonk en zijn Gevolg en volledige Jeugdraad komen, zijn ze graag geziene gasten. Dat lees je in de kranten, zie je op foto’s en zelfs op TV.

Lees maar eens op je gemak in de Giegeldonkse Carnavalskrant, de Giegeldonker, die al sinds 1983 (!) elk jaar net voor carnaval bij iedereen gratis in de brievenbus valt. Blijf je graag aangesloten op wat Giegeldonk doet? Like ons dan op facebook en Instagram via de knoppen boven aan deze pagina!

Zien wij je deze carnaval op een van onze locaties?

Er is immers maar 1 hart dat bonkt, dat is het hart van Giegeldonk!