Onderscheidingen

Het Carnaval in de Haagse Beemden draait door en voor vrijwilligers. Vrijwilligers welke vaak met hart en ziel in de weer zijn om voor anderen een geweldig feest weg te zetten. Sommige zie je actief zijn voor de schermen, maar het overgrote deel van onze vrijwilligers is actief achter de schermen. Al die inzet waarderen wij als stichting enorm! Dat is de reden dat er sinds jaar en dag een werkgroep actief is welke zich in het geheim beraadt op wie er in aanmerking zou komen voor een bijzondere onderscheiding. 4 bijzondere onderscheidingen worden door deze werkgroep toegekend en een 5de onderscheiding wordt toegekend door het Protocol.

We onderscheiden hierin:

 

Zilveren Giegel

Ter gelegenheid van het 11 jarig jubileum op 23 november 1991 is door de Stichting CC Giegeldonk een Ereteken ingesteld: De Zilveren Giegel. De Zilveren Giegel is het hoogste Ereteken van de stichting en wordt uitsluitend uitgereikt aan personen en/of groepen van personen, verenigingen of stichtingen die:

  • zeer grote en aantoonbare diensten hebben bewezen aan het carnaval in het algemeen en/of in de Haagse Beemden.
  • zich zeer bijzonder hebben onderscheiden in bestuurlijke, organisatorische en/of technische zin
  • naar de mening van het bestuur zich op andere dan de hiervoor aangegeven gronden zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

De Zilveren Giegel is vorm gegeven als draagspeld met daarop een in zilver handgemaakte Giegel (het beeldmerk van Giegeldonk). Bij de uitreiking hiervan wordt een oorkonde voorgedragen en overhandigd met daarin de motivatie voor deze onderscheiding.

De drager van De Zilveren Giegel wordt levenslang aangemerkt als “medewerker van Giegeldonk”.

Giegelorde

Deze op 1 na hoogste onderscheiding van CC Giegeldonk is ingevoerd in 2000. De onderscheiding wordt uitsluitend uitgereikt aan personen en/of groepen van personen, verenigingen of stichtingen die:

  • grote aantoonbare diensten hebt verricht voor het carnaval in Giegeldonk
  • en/of zich heeft onderscheiden in bestuurlijke,organisatorische of technische zin.

De Giegelorde is vorm gegeven als zwaar uitgevoerde gegoten medaille met halsketting met de inscriptie “Eregiegel” en het beeldmerk van CC Giegeldonk.

Dun Opsteker

Het bestuur voelde in 2012 behoefte om een nieuwe onderscheiding in het leven te roepen voor de vrijwilliger die op een onderscheidende manier positief opvalt en een soort van pluim en/of compliment verdient. Na overleg met de werkgroep Bijzondere Onderscheidingen om de criteria voor uitreiking te bepalen is in het diepste geheim een ontwerp en een naam gekozen, en zo zag Dun Opsteker het levenslicht.

De onderscheiding wordt uitgereikt als aanmoediging en waardering aan een vrijwilliger die zich op uitvoerend niveau heeft onderscheiden (onafhankelijk van tijdsduur of jubilea) door:

  • inzet en/of
  • enthousiasme en/of
  • creativiteit en/of
  • door een goed idee wat ten goede is gekomen aan de stichting.

Dun Opsteker is uitgevoerd als een “gewichtige” grote ronde pin met een forse speld. De ondergrond is wit met drie veren/pluimen in rood,geel en groen. Belijning en letters zijn vernikkeld.

‘T Kopstuk

Naast vrijwillgers kent de stichting sinds jaar en dag ook een grote groep steunpilaren welke geen vrijwilligr zijn van de stichting, maar toch grote aantoonbare diensten hebben verricht voor CC Giegeldonk. Omdat ook zij onmisbaar zijn in de organisatie van het Carnaval in de Haagse Beemden heeft het bestuur besloten een onderscheiding in het leven te roepen welke enkel uitgereikt kan worden aan een persoon, groep personen of instelling welke geen vrijwilliger is van CC Giegeldonk.

“t Kopstuk is een 3 demensionale zwaar gegoten uitvoering van de Giegel, het beeldmerk van CC Giegeldonk, op een houten voet.

De Leutkneuter

De Leutkneuter is een onderscheiding, ingesteld in 1989, voor hij of zij die tijdens het carnaval in Giegeldonk het meest opvallend verkleed gaat en die door zijn of haar optreden/act iedere keer weer de feeststemming weet te verhogen. Iedereen kan hier aan meedoen, het is een “wedstrijd” zonder inschrijving. De Raad van Elf die alle feestlocaties tijdens carnaval meerder keren bezoekt bepaalt wie de onderscheiding krijgt. De Leutkeuter wordt op de laatste avond van carnaval uitgereikt door de Pliessie van dienst, voor het afscheid van de Prins.

 

Weten welke onderscheidingen er tot op heden zijn uitgereikt? Kijk dan snel op de pagina van de betreffende onderscheiding!